Stiri

OPPO imaginează un viitor fără baterii

OPPO RENO5 5G
OPPO RENO5 5G

OPPO își imaginează cum ar arăta un viitor fără baterii sau cel puțin un viitor cu o serie de produse alimentate prin unde electromagnetice. În viitorul apropiat, dispozitivele IoT vor putea să se alimenteze cu energie direct prin Bluetooth, WiFi și semnal mobil, facilitând astfel tranziția spre dimensiuni mai reduse, o durabilitate mai mare și costuri mai mici. Etichetele electronice sunt utilizate pentru a localiza articolele, fără a fi necesară înlocuirea sau încărcarea etichetei bateriei. Între timp, orice pasăre călătoare pe cale de dispariție va fi echipată cu dispozitive de monitorizare pe distanțe lungi. Astfel, numărul de baterii convenționale va fi redus semnificativ. Acestea sunt scenele futuristice ilustrate de OPPO în lucrarea “Zero-Power Communication“.

Tehnologia Zero-Power Communication

Institutul de Cercetare OPPO a lansat oficial cea mai recentă lucrare a sa pe tema Zero-Power Communication. Lucrarea analizează poziționarea tehnologiei Zero-Power Communication în contextul unei cereri existente, dar încă neacoperită, pe piața IoT, trasând totodată o hartă a unui viitor în care această tehnologie se va dezvolta în coabitare cu alte sisteme de comunicații.

Majoritatea dispozitivelor electronice portabile actuale se bazează pe baterii ca unică sursă de energie. Deși tehnologia bateriilor a evoluat mult în ultimii ani, ea încă ridică probleme în materie de dimensiuni, costuri de producție, durată de viață, ușurință în utilizare și impact asupra mediului înconjurător. Tehnologia Zero-Power Communication elimină necesitatea bateriilor convenționale prin captarea și folosirea radiofrecvenței pentru a genera energie, ceea ce se traduce prin utilizarea de dispozitive compacte, eficiente și economice. Această tehnologie are un impact benefic cu aplicații comerciale în domenii precum depozitare, logistică și agricultură, dispozitive portabile, case inteligente și numeroase alte aplicații de top pentru consumatori.

Tehnologia pasivă există deja în cadrul tehnologiei de identificare prin radiofrecvență, dar ea întâmpină câteva obstacole importante, precum limitarea la distanțe scurte, eficiența scăzută sau capacitatea redusă. Toate acestea constituie provocări majore atunci când vine vorba despre aplicabilitatea tehnologiei de identificare prin radiofrecvență în zone precum rețele de senzori industriali, logistică și depozitare, case inteligente sau tehnologii portabile de mici dimensiuni.

Dispozitive Zero-Power

Spre deosebire de metodele convenționale, dispozitivele Zero-Power pot capta semnale radio ambientale de la surse precum antenele radio și TV, stații celulare și puncte de acces WiFi și le pot transforma în surse de energie. Odată recoltată energia din undele radio existente, dispozitivul poate modula semnalele radio ambientale cu propria sa informație și să retransmită ulterior aceste semnale printr-un proces care se numește comunicare cu retro-împrăștiere.La designul rețelelor Zero-Power Communication se va avea în vedere coabitarea acestora cu sistemele existente 4G/5G.

Sistemele Zero-Power Communication pot fi dezvoltate într-un cadru care folosește comunicații celulare, sidelink sau în sistem hibrid. Sistemele Zero-Power Communication celulare sunt ideale pentru aplicații de rețea cu senzori industriali, spre exemplu aplicații unde dispozitivele trebuie să funcționeze în medii cu condiții extreme, acolo unde numărul de dispozitive dintr-o rețea este foarte mare sau unde costurile de mobilizare sau de mentenanță ale dispozitivelor convenționale sunt foarte ridicate. Abordarea sidelink este mai potrivită pentru comunicațiile low-cost și pe distanțe scurte, precum dispozitive portabile sau case inteligente, unde dispozitivele pot fi folosite și pentru a procesa datele pe care le primesc. O abordare hibridă va permite dezvoltatorilor să identifice și mai multe aplicații ale sistemelor Zero-Power Communications.

OPPO a construit deja cu succes primul său sistem Zero-Power Communication și a demonstrat astfel fezabilitatea conceptului ca o predicție viabilă asupra viitorului rețelelor de comunicații. Pe lângă propriile inovații, OPPO preia conducerea în promovarea standardului Zero-Power Communication, propunând inclusiv proiecte de cercetare către 3GPP și prezentând descoperirile sale în cadrul unor importante evenimente din industrie, precum FuTURE sau ICCC. În septembrie 2021, în cadrul workshop-ului IMT-2030 6G, OPPO a organizat Forumul Zero-Power Communication, unde a invitat lideri academici și jucători din industrie pentru a discuta pe marginea aplicabilității, a cerințelor tehnice și a tehnologiilor cheie care stau la baza Zero-Power Communication. Pe măsură ce industria avansează către tehnologia 6G, OPPO consideră că Zero-Power Communication va coopera și cu alte tehnologii de bază pentru a pune în valoare întregul potențial al 6G.

OPPO a publicat cele două lucrări de cercetare, dovadă a implicării brandului în dezvoltarea noilor tehnologii de comunicații.

Anterior lansării materialului Zero-Power Communication, OPPO a făcut publică lucrarea 6G AI-Cube Intelligent Networking, încă o dovadă a implicării companiei în cercetarea tehnologiilor de comunicații.

În concordanță cu misiunea brandului ‘Technology for mankind, kindness for the world’, OPPO intenționează să lanseze prima aplicație comercială a tehnologiei Zero-Power Communication în următorii 3-5 ani, luându-și angajamentul să dezvolte în continuare sisteme de comunicații mai inteligente, mai accesibile și mai verzi.

To Top