Preview

PREVIEW: ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II oferă minimalism fără compromisuri

Placa de baza ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II

De obicei, atunci când vorbești despre o placă de bază, estetica și elementele de stil nu sunt primele lucruri la care te gândești, dar în cazul unui model precum ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II stilul și substanța se întâlnesc ca niciodată până acum, așa că este imposibil să îi ignori aspectul. Și sunt ceva diferențe la acest capitol. De obicei, poți vedea dintr-o privire toate componentele unei plăci de bază, iar imaginea este o simfonie de componente într-o aparentă dezordine, fără prea multe elemente atractive vizual. Dar la acest model majoritatea componentelor sunt ascunse privirii sub multiple scuturi rectangulare care acoperă blocurile de radiatoare sau reprezintă plăci de răcire pentru SSD-urile NVMe.

Aspectul super-blindat al acestei plăci inspiră forță și rezistență, iar dacă nu ai deja, îți sugerăm să faci rost de o carcasă cu cel puțin un panou lateral transparent, care să scoată în evidență designul deosebit al acestei plăci.

 

Design minimalist

Este destul de greu să proiectezi o placă de bază cu un aspect minimalist, dată fiind multitudinea de componente care se regăsesc într-un  astfel de dispozitiv, dar designerii ASUS au reușit această performanța cu acest tip de design, în care componentele sistemului de răcire disimulează inteligent multiplele piese lipite pe plăcile de bază. Chiar dacă nu le vezi, nicio componentă tipică unei plăci de bază modernă nu lipsește din această configurație solidă.

Placa de baza ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II

Lamelele diagonale, aluminiul periat și RGB-ul îndrăzneț au devenit semne distinctive ale esteticii ROG, iar Strix Z790-E II le poartă pe toate cu mândrie. Dar, pentru această generație, difuzarea translucidă a luminii prezentă pe masca I/O și matricea Q-Release, contrastează delicat cu radiatoarele metalice din apropiere.

În plus, la fel ca și la celelalte plăci de bază ROG Strix, tehnologia ASUS Aura permite un control complet al iluminării și o varietate de presetări atât pentru LED-urile RGB de la bord, cât și pentru accesoriile de la terți. Efectele pot fi sincronizate cu ușurință între plăcile grafice ROG compatibile, monitoarele, tastaturile și mouse-urile ROG pentru a oferi configurației tale un aspect unificat.

 

Funcții prietenoase cu bricolajul

Dar dincolo de  configurația clasică, placa vine și cu o serie de elemente funcționale inedite, care completează în mod fericit panoplia de caracteristici oferite. Un prim exemplu este antena WiFi Q-Antenna, care poate fi atașată ușor și rapid, conectorii putând fi pur și simplu fi împinși pe poziție fără să mai fie necesară înșurubarea lor, ca la modelele anterioare. Mai puțină bătaie de cap și o performanță mai consistentă.

Luminile de depanare Q-LED încorporate oferă indicații rapide privind starea de funcționare a componentelor cheie – CPU, RAM, placa grafică, dispozitivele de stocare – în timpul pornirii. Cu funcția Q-LED constructorii de PC-uri pot corecta problemele de alimentare care afectează placa de bază și, de asemenea, instalarea necorespunzătoare a modulelor de memorie.

Un buton fizic deblochează cu o singură apăsare zăvorul de securitate al primului slot PCIe, simplificând astfel foarte mult procesul de detașare a unei plăci PCIe de placa de bază atunci când este timpul să faci upgrade la un nou GPU sau la un alt dispozitiv compatibil.

De asemenea, inovatorul Q-Latch facilitează instalarea sau scoaterea unui SSD dintr-un slot M.2. Designul folosește un mecanism de blocare simplu pentru a fixa unitatea, eliminând necesitatea unui șurub tradițional.

Nu în ultimul rând, butonul Clear CMOS resetează rapid setările BIOS la setările din fabrică. De asemenea, poate fi utilizat pentru a reporni PC-ul în cazul în care au fost selectate setări BIOS incorecte.

 

Conectivitate de top

Elementele de rețelistică ultra-rapide mențin Strix Z790-E II în perfectă sincronizare cu lumea exterioară, oferind gaming și creare de conținut neîntrerupte. În plus față de transferurile de date cu viteză amețitoare pe care le facilitează această placă , dispozitivele conectate pot acum să  fie reîncărcate rapid datorită suportului de încărcare la 30 W.

În tandem cu Multi-Link Operation (MLO), WiFi 7 poate depăși performanțele WiFi 6E, pentru a oferi viteze mai rapide, o fiabilitate mai mare și o eficiență sporită a transferului de date. De asemenea, jocurile cu latență redusă, transferurile rapide de fișiere și streaming-ul video de înaltă rezoluție se numără printre numeroasele avantaje oferite de Ethernet-ul Intel® 2,5 Gbps încorporat.

Strix Z790-E II vine echipată cu doi conectori USB 20Gbps Type-C® pentru transferuri de date rapide, la viteze de până la 20Gbps. Unul este un port de pe panoul I/O din spate, iar celălalt poate fi atașat la panoul frontal al carcasei și dispune, de asemenea, de tehnologia Power Delivery (PD) 3.0, pentru a încărca rapid dispozitive cu până la 30W.

Placa de baza ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II….

 

Overclocking prin intermediul AI

Reglajele sunt acum considerabil mai rapide și mai inteligente. ASUS AI Overclocking profilează CPU-ul și sistemul de răcire pentru a prezice configurația optimă și pentru a împinge sistemul la limitele sale. Valorile prezise pot fi angajate automat sau pot fi folosite ca bază de lansare pentru experimente ulterioare.

 

Compatibilitate PCIE 5.0

Îmbrățișând pe deplin noul standard, Strix Z790-E oferă suport integral pentru PCIe 5.0. Slotul de expansiune x16 de sus este pregătit pentru Gen 5 și este protejat cu un suport de retenție SafeSlot pentru a suporta greutatea considerabilă a celor mai recente plăci grafice. Unul dintre sloturile M.2 de la bord este pregătit pentru viteze de citire și scriere de 16 GB/s datorită interfeței PCIe 5.0, în timp ce restul sloturilor pot oferi transferuri încă impresionante de 8 GB/s. Fiecare slot M.2 este acoperit cu radiatoare masive, pentru a elimina căldura emisă de unitățile de ultimă generație.

 

DDR5 domină cu autoritate

ROG are o moștenire îndelungată în ceea ce privește flexibilitatea performanțelor de memorie și viteza lor considerabilă, iar DDR5 nu este o excepție. Grație optimizării traseelor circuitelor, acum kiturile din clasa destinată entuziaștilor au fost împinse mult dincolo de reperul de 8 GT/s pe Strix Z790-E II, și cine știe cât de departe pot merge viitoarele DIMM-uri? Veteranii experimentați își pot testa curajul jucându-se cu gama extinsă de opțiuni de reglaj din UEFI.

De asemenea, DIMM Flex le oferă entuziaștilor o nouă modalitate puternică de overclocking pentru modulele de memorie DDR5. Cu ajutorul unor circuite specializate, se poate stimula performanța sau se pot rezolva potențiale probleme de stabilitate, în funcție de citirile de temperatură. Atunci când temperaturile sunt nominale, sistemul poate crește vitezele și eficiența, iar atunci când temperaturile cresc, poate ajusta în jos comportamentul memoriei, pentru a-i menține stabilitatea.

De menționat și ASUS Enhanced Memory Profile II (AEMP II), care este o caracteristică firmware exclusivă ce permite utilizatorilor să obțină performanțe supreme ale memoriei și compatibilitate cu viteze de ceas optimizate, chiar și atunci când folosesc module de memorie cu restricții PMIC, care nu oferă un profil XMP sau EXPO. Dezvoltată printr-o metodă de instruire flexibilă, AEMP II simplifică procesul de reglare fină a setărilor de memorie dincolo de configurația de bază, asigurând în același timp stabilitatea sistemului. Acest lucru se aplică indiferent dacă vrei să maximizezi potențialul unui modul entry-level sau să pregătești un kit de mare viteză pentru performanțe maxime.

Acum, AEMP II oferă și mai multă flexibilitate. Cu cea mai recentă actualizare de firmware, AEMP II permite utilizatorilor să optimizeze performanța unei configurații de memorie RAM DDR5 cu patru module DIMM, chiar și cu un amestec de mărci și matrice diferite. Creșterea capacității de memorie a build-ului tău prin adăugarea de module DIMM suplimentare nu a fost niciodată mai ușoară – cu AEMP II, poți obține performanțe optimizate ale memoriei chiar și atunci când toate cele patru module de memorie nu sunt identice, singura condiție fiind ca toate cele patru module DIMM să aibă aceeași capacitate.

 

Utilități software

ROG Strix Z790-E Gaming WiFi II vine acompaniată de o multitudine de instrumente exclusive ROG, care îți pun la îndemână reglaje și configurări avansate ale sistemului. Sistemul de răcire asistat de AI (AI COOLING II) echilibrează termic și acustic orice build, cu un singur clic. Un algoritm proprietar ASUS taie zgomotul inutil în timp ce rulează un test rapid de stres, apoi monitorizează temperaturile CPU pentru a ajusta dinamic ventilatoarele la viteze optime.

Two-Way AI Noise Cancelation este un utilitar care valorifică o bază de date masivă de învățare profundă, pentru a reduce peste 5 milioane de tipuri de zgomot de fond din sunetul de intrare sau de ieșire, ajutând la asigurarea unei comunicări foarte clare în jocuri sau apeluri.

De asemenea, GameFirst vine acum integrat în Armoury Crate pentru o experiență de utilizare și mai bună. GameFirst optimizează performanța rețelei prin alocarea lățimii de bandă în timp real, pe baza unor algoritmi inteligenți, concepuți pentru diverse scenarii de utilizare personalizabile chiar de aplicații și a unor algoritmi de învățare corespunzători. Cea mai recentă actualizare include suport dedicat pentru NVIDIA® GeForce NOW pentru a asigura cea mai mică latență posibilă în timpul sesiunilor intense de jocuri de streamingcloud. Pentru a oferi o experiență mai bună utilizatorilor, GameFirst este acum integrat în Armoury Crate.

 

Sunet de înaltă clasă

ROG SupremeFX este o combinație unică de tehnologii hardware și software, care oferă un sunet superior. Implementarea Strix Z790-E II folosește codecul ALC4080 pentru redare de înaltă rezoluție de până la 32 de biți/384 kHz pe toate canalele. Ieșirea de pe panoul frontal este alimentată de amplificatorul integrat Savitech, care poate livra acustică de înaltă fidelitate către o mare varietate de difuzoare și căști.

Sonic Studio suportă surround virtual bazat pe așa numita HRTF (funcție de transfer legată de cap) pentru căști, proiectând un peisaj auditiv captivant, care te atrage mai adânc în acțiune. Interfața intuitivă Sonic Studio oferă, de asemenea, o gamă de opțiuni de egalizare și presetări cu un singur clic, permițându-ți să adaptezi acustica în funcție de preferințele personale sau de caracteristicile căștilor tale.

Prin intermediul aplicației DTS Sound Unbound preîncărcate, placa oferă un sunet bogat, cu noi niveluri de imersiune pentru experiențe extraordinare de joc și divertisment. Exploatând tehnologia de sunet spațial Microsoft, DTS Sound Unbound creează un spațiu auditiv 3D – plasându-te chiar în mijlocul peisajului sonor, unde poți simți locația și direcția fiecărei împușcături, a fiecărui pas sau a oricărui alt sunet din mediul virtual.

 

Suport pentru Intel Unison

Cele mai recente plăci de bază ROG și ROG Strix Z790 WiFi 7 oferă o experiență tehnologică fără cusur, completată de o activare gratuită a Intel Unison până la 30 septembrie 2024. Intel Unison îți permite să folosești o tabletă compatibilă pe post de al doilea ecran, să transferi wireless conținut între computer și tabletă sau telefon și să faci lucruri precum accesarea fotografiilor de pe smartphone în timp ce lucrezi la PC. De asemenea, poți urmări mesajele text și notificările de pe telefon în timp ce lucrezi pe PC și chiar poți efectua apeluri fără să atingi telefonul.

 

Galerie de poze cu ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II

To Top