Preview

PREVIEW: Routerul ASUS RT-AX86U pentru WiFi la viteza AX

Router ASUS RT-AX86U

Puține jocuri mai rulează azi fără o conexiune la internet. De multe ori, chiar și dacă jocul nu are un mod multiplayer, tot necesită acces online pentru a funcționa, așa că viteza și fluiditate conexiunii sunt extrem de importante pentru o experiență de gaming bună. Așa că un router performant și de preferință, cu funcții dedicate pentru prioritizarea traficului de gaming face parte din arsenalul obligatoriu al oricărui gamer.

ASUS RT-AX86U este un astfel de echipament, oferind viteze WiFi ultra-rapide de până la 5.700 Mbps și fiind dotat cu tehnologii avansate, precum Mobile Game Mode pentru o experiență de gaming mobil fără latențe. În plus, RT-AX86U aduce toate beneficiile standardului WiFi 6 (802.11ax) și funcționează perfect cu toate dispozitivele WiFi existente, iar pentru gaming-ul mobil, poți minimaliza latențele cu o simplă apăsare în app-ul ASUS Router. Am scris aici cum poți salva bani investind într-o rețea performantă WiFI AX.

Routerul se poate configura direct de pe telefon, descărcând aplicația ASUS Router. Dispozitivul este descoperit prin Bluetooth, se stabilește parola de administrator (se poate modifica și userul standard „admin” pentru securitate) apoi se configurează rețeaua WiFi. Poate fi o singură rețea care să reunească cele două benzi de 2,4 Hz și 5 GHz, sau, dacă este nevoie, cele două benzi pot fi separate în rețele diferite, cu parole diferite.

Aplicația oferă statistici în timp real privind traficul în rețea și permite efecturarea principalelor setări. Administratorul poate vedea clienții conectați la router și poate decide alocarea unui anumit IP sau restricționarea accesului Internet pentru fiecare în parte. Tot din aplicație se poate actualiza firmware-ul routerului, de fiecare dată când apare un update, vei fi informat printr-o notificare.

Interfața aplicației mobile ASUS Router

Interfața aplicației mobile ASUS Router

Caracteristicile tehnice ale lui RT-AX86U

RT-AX86U se bazează pe platforma hardware Broadcom, folosind popularul BCM4908. Acest SoC a fost construit pentru routere de înaltă performanță multi-gig și este în prezent una dintre cele mai folosite soluții pentru Wi-Fi 6. BCM4908 este un quad-core tactat la 1,8 GHz, pe care ASUS l-a acompaniat cu 1 GB de memorie DDR3 și 512 MB de memorie flash. De asemenea, modelul include și două porturi USB 3.0.

RT-AX86U este un router de dimensiuni medii, antenele putând fi pliate pentru a se integra în diverse spații. Carcasa are fante de aerisire atât pe spate, cât și în zona frontală superioară, pentru degajarea căldurii. Standul facilitează de asemenea răcirea. Are o linie cauciucată de-a lungul bazei, care îi asigură stabilitatea pe suprafață pe care e amplasat. Designul și construcția sunt premium.

Pe spate, alături de butonul de reset (care aduce routerul la setările din fabrică prin apăsarea lui câteva secunde) avem și un întrerupător pentru oprirea dispozitivului. Este util pentru că nu trebuie să mai scoți jackul de alimentare dacă vrei să îi dai un hard reset.

În cazul în care luminițele porturilor te-ar deranja în camera în care se află instalat, află că iluminarea routerului poate fi complet dezactivată. Pe muchia din dreapta există butonul „LED on/off”. Diametral opus, există un buton cu design similar – WPS – util atunci când conectezi în WiFi un dispozitiv fără să mai introduci parola de rețea.

RT-AX86U a fost proiectat pentru a doborî toate barierele care îți pot încetini jocurile.

Suportă conexiuni la internet cu o lățime de bandă de până la 2 Gbps, prin agregarea a două servicii de internet separate de 1 Gbps folosind portul WAN și un port LAN de 1 Gbps, în acest fel dublând viteza maximă a conexiunii la internet! Această lățime de bandă masivă poate fi apoi partajată fie prin WiFi 6, fie prin portul de rețea cablată de 2,5 Gbps. Mai mult, portul de 2,5 Gbps poate fi folosit atât pentru conexiuni WAN, cât și LAN. Acest port poate fi folosit cu un NAS pentru a maximiza viteza de access la datele stocate în rețea, dacă are placă de rețea > 1Gbps.

Router ASUS RT-AX86U

Pentru rularea fluidă a jocurilor care necesită conexiune la internet, transmiterea și recepționarea cu prioritate a pachetelor de date destinate gaming-ului are o importanță crucială. RT-AX86U își poate folosi portul dedicat pentru gaming – primul din cele LAN, caz în care va prioritiza automat toate pachetele oricărui dispozitiv conectat prin cablu la acesta. Nu sunt necesare niciun fel de configurări complexe, este de ajuns să-ți conectezi PC-ul sau consola de gaming la portul LAN special și vei obține o conexiune rapidă, stabilă și care are întotdeauna acces prioritar la procesul de transmitere/recepționare a datelor.

Pentru dispozitivele wireless, ai la dispoziție Gear Accelerator din panoul de control online al lui RT-AX86U. Interfața simplă îți permite să prioritizezi dispozitivele pentru a le ajuta să-și sporească viteza și să evite orice conflict cu alte dispozitive legat de lățimea de bandă. Pentru a elimina aglomerația WiFi, îți poți conecta dispozitivele în banda de 5 GHz, pentru a evita banda deseori prea ocupată de 2,4 GHz și pentru a te bucura de viteze WiFi de până la 5,6 ori mai mari. Dynamic Frequency Selection (DFS) poate debloca până la 15 dintre cele mai libere canale din banda de 5 GHz pentru a-ți oferi mai multă lățime de bandă pentru gaming.

Baza routerului ASUS RT-AX86U

Baza routerului ASUS RT-AX86U

Fiind un router recomandat pentru GeForce NOW, RT-AX86U se asigură că până la 90 % din lățimea de bandă WiFi este dedicată gaming-ului și sunt supuse unor riguroase teste pentru a putea livra cea mai bună experiență posibilă și cele mai mici latențe pentru cloud. GeForce NOW este un serviciu de gaming în cloud al NVIDIA care oferă jocuri în timp real bazate pe GeForce direct de pe serverele din cloud pe dispozitivele tale.

Routerul dispune de o funcție Adaptive QoS (Quality of Service) care îți permite să menții o rulare fluidă a rețelei prin prioritizarea traficului. Poți prioritiza aplicații de genul celor de streaming video sau de navigare pe web, dar și jocurile, așa ca un astfel de router este perfect pentru a furniza WiFi cu latențe scăzute oriunde în casă. În plus, pentru a evita orice situația în care ai zone moarte pentru WiFi, RT-AX86U suportă ASUS AiMesh, o tehnologie de rețelistică de tip mesh care creează o singură rețea care acoperă întreaga casă folosind multiple routere ASUS. Ai la dispoziție un control centralizat facil și roaming perfect, iar rețeaua poate fi setată și de non-experți dacă folosesc orice routere cu capabilități AiMesh.

Ce opțiuni de securitate oferă

Securitatea rețelei de acasă este crucială atunci când ai multiple dispozitive conectate, mai ales dacă unele dintre acestea nu au capabilități antivirus, cum sunt dispozitivele IoT. RT-AX86U vine cu protecție gratuită pe viață AiProtection Pro, incluzând cel mai recent protocol de securitate WPA3 și funcții avansate de Control Parental. În felul acesta, fiecare dispozitiv din rețea este protejat de router și poți monitoriza tot ce se întâmplă în rețeaua ta cu un util app pentru mobil.

AiProtection Pro beneficiază de protecția Trend Micro pentru apărarea rețelei tale de atacurile din exterior, actualizările fiind automate și la intervale regulate. Protocolul WPA3 asigură o protecție adecvată și pentru dispozitivele pe care nu se poate instala software antivirus, cum ar fi smartphone-urile sau consolele de jocuri.

Controlul Parental permite super-ușor să vezi sau să modifici setările de securitate pentru protecția dispozitivelor unui membru al familiei, așa că poți limita activitățile online ale copiilor. Poți vedea activitățile fiecărui utilizator conectat într-o interfață grafică clară, care arată vârfurile de trafic și tipul de conținut accesat și poți grupa dispozitivele copiilor pentru a vedea date agregate și a aplica programe de acces la internet sau filtre de conținut.

Filtrarea avansată a conținutului integrează motorul Trend Micro Deep Packet Inspection (DPI), care filtrează nu doar URL-ul site-urilor, ci și pachetele internet, ceea ce înseamnă filtrarea conținutului nu doar pentru browserele web, ci și pentru aplicații mobile instalate pe dispozitivele tale.

Router ASUS RT-AX86U

În concluzie…

ASUS avea deja o gamă de routere specializate proiectate exclusiv pentru gaming, numită Rapture. Routerele Rapture sunt super-rapide, dar sunt și destul de mari, voluminoase și scumpe, așa că oferta versatilă a lui RT-AX86U este inteligent poziționată pe piață. Chiar dacă designul vertical al acestui router este mai compact decât al altor routere de gaming, cele trei antene externe (mai are o a patra montată în interior) tot sunt destul de mari, așa că vei avea nevoie de ceva spațiu în locul în care îl vei amplasa.

ASUS RT-AX86U oferă performanțe Wi-Fi 6 excelente și vine cu multe funcții atrăgătoare pentru gamerii hard-core. Este un router suficient de versatil pentru toate categorii de utilizatori, oferind o acoperire bună și un sistem de securitate redutabil. Totuși, prețul nu îl recomandă oricui, la momentul redactării costând în jur de 1600 lei, dar poate constitui o investiție care să-ți salveze bani dintr-o altă perspectivă, cea a serviciilor contractate lunar. Mai jos găsești un link afiliat cu oferta la zi. Atenție, există și un model mai ieftin (la jumătate din bani) pe standardul AC și nu AX.

VEZI PREȚUL ONLINE

GALERIA DE POZE CU ROUTERUL RT-AX86U

To Top