Stiri

SES intră in parteneriat cu ESA

SES a anunţat un parteneriat public-privat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în vederea dezvoltării unei platforme de satelit inovatoare cu propulsie complet electrică.

Contractele aferente au fost semnate la sediul SES din Luxemburg în prezenţa directorului general al ESA, Jean-Jacques Dordain, a ministrului luxemburghez pentru învăţământ superior şi cercetare, Martine Hansen, precum şi a ministrului pentru comunicaţii şi media, Luc Frieden.

Parteneriatul public-privat dintre SES şi ESA face parte din programul denumit ELECTRA al cărui obiectiv este dezvoltarea unei platforme de satelit inovatoare de dimensiuni mici şi mijlocii, fabricată în Europa. SES este principalul contractor al ESA pentru prima etapă a programului şi colaborează cu OHB System AG din Bremen, subcontractat pentru proiectul de fabricaţie a platformei. ELECTRA este unul din principalele proiecte spaţiale europene la care a aderat şi Marele Ducat al Luxemburgului în cadrul Conferinţei Ministeriale ESA din Napoli, 2012.

Proiectul ELECTRA îşi propune să dezvolte o platformă inovatoare de sateliţi geostaţionari care înlocuieşte propulsia chimică tradiţională cu propulsia electrică utilizată la transferul sateliţilor pe orbita geostaţionară, precum şi la păstrarea acestora pe orbită. Astfel, platforma de satelit poate folosi vehicule de lansare de dimensiuni mai mici sau capacităţi duale de lansare, oferind totodată capacităţi de sarcină utilă echivalente cu cele ale actualilor sateliţi de dimensiuni medii în ceea ce priveşte consumul energetic şi numărul de transpondere active.

nasa satelit

To Top