Stiri

Sonda chineză Tianwen-1 a aterizat cu succes pe Marte

Tianwen-1
Tianwen-1

China face pași importanți în cucerirea spațiului cosmic reușit să intre în clubul select al puterilor mondiale, capabile să-și trimită singure sonde spre planetele sistemului solar.

În vara anului 2020, Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a lansat misiunea Tianwen-1 spre planeta Marte, iar astăzi agențiile de știri din țară, precum Xinhua și CGTN, raportează că misiunea a aterizat cu succes pe suprafața Planetei Roșii. Misiunea Tianwen-1 (în traducere „întrebări către cer”) este formată dintr-o sondă orbitală, un lander și un rover de dimensiunile unei mașinuțe de golf. Sonda orbitală va observa suprafața planetei, dar va servi și ca releu de comunicații pentru echipamentele ajunse la sol.

Roverul ajuns astăzi (15 mai 2021) pe suprafața planetei se numește Zhurong și va începe să efectueze auto-inspecții și să preia imagini, înainte de a porni pe suprafața planetei.

Misiunea Tianwen-1 a fost a doua dintre cele trei misiuni spațiale trimise spre Marte în timpul ferestrei de lansare din iulie 2020, cu misiuni lansate și de agențiile spațiale naționale din Emiratele Arabe Unite (orbitatorul Hope) și Statele Unite (Mars 2020 cu roverul Perseverance și elicopterul dronă Ingenuity).

Sonda orbitală chineză continuă să înconjoare planeta și să transmită semnalele spre casă. Pe orbita planetei Marte mai sunt sonde lansate de NASA, ESA, India și Emiratele Arabe Unite.

To Top