Stiri

Telefonul mobil, sursa tumorilor pe creier?

Cercetatorii avertizeaza: utilizatorii telefoanelor mobile sunt de cinci ori mai expusi riscului de a dezvolta tumori pe creier in comparatie cu adeptii liniilor fixe.

Potrivit cercetatorilor, se pare ca studiile anterioare privind siguranta utilizarii telefoanelor mobile au subestimat semnificativ riscul de cancer, acesta fiind mult mai ridicat pentru zona in care este tinut telefonul in timpul convorbirilor, in comparatie cu partea opusa a capului.

Noua cercetare a avut ca scop sa verifice corectitudinea studiilor anterioare prin depistarea eventualeleor erori ce puteau influenta semnificativ rezultatele obtinute. Astfel, dupa reanalizarea datelor, s-a concluzionat ca riscul de aparitie a unor tumori cerebrale este cu 10 – 500% mai mare pentru cei care folosesc intens telefoanele mobile.


Telefonul mobil, sursa tumorilor pe creier

Cercetatorul-sef Lloyd Morgan, membru al Environmental Health Trust, este de parere ca s-ar putea declansa o adevarata pandemie de tumori pe creier, daca oamenii nu isi schimba obiceiurile de folosire a telefoanelor mobile. Morgan a ajuns la aceste concluzii dupa ce a analizat peste sase studii pe aceasta tema. Unul dintre acestea, realizat in Suedia, concluziona ca, in comparatie cu cei care nu vorbesc deloc la mobil, cei care il folosesc intens timp de cel putin 10 ani, sunt de 3,9 ori mai expusi sa dezvolte „acoustic neuinroma”, o tumora necanceroasa, localizata pe un nerv al urechii unde este tinut telefonul mobil.

Totusi, rezultatele noilor teste sunt controversate, voci sceptice respingand categoric o potentiala influenta a telefoanelor mobile asupra tumorilor cerebrale. Sa existe oare o samanta de adevar? Voi ce credeti?

To Top