Stiri

Tema Energy a încasat 8,7 milioane de euro din construcția de centre de date

Administrarea centrelor de date
Administrarea centrelor de date

Dezvoltarea și construcția de centre de date este un domeniu prea puțin mediatizat în România. Aflate de regulă în spatele unor măsuri draconice de securitate, ascunse publicului larg, centrele de date sunt uzinele ce ne oferă rapid informații la o simplă interogare.

Tema Energy, cel mai mare jucător în domeniul dezvoltării de centre de date în România, a înregistrat o cifră de afaceri de 8,75 milioane de euro anul trecut, mai mult cu 22% față de 2020. De asemenea, profitul companiei a fost mai mare cu 40% față de 2020.

Tema Energy este un furnizor de servicii pentru clienții care doresc un centru de date integrat prin asigurarea de consultanță, design, proiectare, construcție și implementare a instalațiilor, a echipamentelor, a comunicațiilor, a soft-ului de management al locației, cu includerea în proiectul final a serviciilor de start-up, mentenanță și intervenție. Tema Energy și-a completat profilul de activitate și cu rolul de integrator de sisteme de electro-alimentare (power systems, sisteme de stocare de energie, energii regenerabile, cogenerare).

Compania are în prezent peste 100 de clienți, printre cele mai importante proiecte gestionate în 2021 numărându-se Cluster Power – Data Center Craiova (unul dintre cele mai mari centre de date din zona Europei de Sud-Est), proiectarea și construcția de centre de date către Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu S&T, dar și reabilitarea coridorului de cale ferată Brașov – Sighișoara ca subantreprenor de specialitate al Alstom pentru CFR.

Tema Energy vizează ca în următorii cinci-zece ani să-și mărească cifra de afaceri cu 10%-15% anual. Avansul provine din creșterea puternică a pieței de centre de date din România, pe fondul creșterii pieței globale de centre de date și IT, care se preconizează a fi de cel puțin 5 – 10% anual pentru următorii 5 ani. Compania va continua să ofere soluții de energie regenerabilă (parcuri fotovoltaice pentru clienți industriali) și soluții de eficientizare a consumului de energie electrică pentru consumatori mari.

Tema Energy dezvoltă deja proiecte de sisteme fotovoltaice și sisteme de cogenerare de dimensiuni mici și medii în domeniul industrial și își propune să comercializeze și să instaleze echipamente cu eficiență energetică crescută și cu o amprentă minimă de poluare cum ar fi primele centre de date „verzi”, cu amprentă ecologică zero și independente din punct de vedere energetic.

Compania a fost fondată în 2002, iar până acum a lucrat cu peste 600 de clienți și a gestionat dezvoltarea a 100 de proiecte de centre de date. In plus, Tema Energy a devenit in ultimii ani un jucator important in integrarea de soluții și sisteme electro-mecanice, sisteme de alimentare continuă, soluții software de monitorizare a infrastructurilor).

De asemenea, compania are în plan ca într-un termen de 2-3 ani să se extindă la nivel regional prin construirea de centre de date și livrarea de Data Centere modulare (containerizate) în țările vecine României.

To Top