Stiri

Analiza spam-ului in prima jumătate a anului 2007

Atât la nivel mondial, cât şi în Romania, numărul mesajelor spam a depăşit pe cel al mesajelor legitime. Între 70 şi 80% din e-mail-urile care au circulat în acest interval de timp au fost mesaje nedorite. În medie, utilizatorii au primit 20 de mesaje spam pe zi.

Primele şase luni ale anului 2007 au adus în inbox-uri mesaje spam focusate pe scheme “pump-and-dump” (Pompează preţul şi scapă de acţiuni). Acestea au reprezentat 75% din totalul mesajelor spam prin imagini şi 3,6% din mesajele spam cu text. Spam-urile de tip „pump-and-dump” reprezintă o forma de fraudă, ce se bazează pe promovarea exagerată a unor acţiuni, cumpărate iniţial la un preţ scăzut şi având ca scop comercializarea lor la suprapreţ.

Al doilea tip major de spam din prima jumatate a anului l-au constituit mesajele despre medicamentele destinate îmbunătăţirii activităţii sexuale.
Potrivit Laboratoarelor Antispam BitDefender, cele mai comune subiecte ale spam-urilor prin imagini în perioada Ianuarie – August 2007 au fost:

1. acţiuni la bursă 75%
2. medicamente (legate de îmbunătăţirea activităţii sexuale) 8.1 %
3. vânzarea unor bunuri contrafacute 5 %
4. contractarea unor ipoteci fictive 4 %
5. phishing 2 %
6. pornografie 2 %
7. posibilitatea de a cumpăra diplome false 1 %
8. medicamente (legate de pierderea în greutate) 0.9 %
9. oferte de călătorie 0.5 %
10. software 0.5 %
11. alte subiecte 1%

În timp ce spam-ul prin imagini este alegerea preferată a celor care utilizează schemele de tip “pump-and-dump”, cel prin mesaje text apare de cele mai multe ori în email-uri cu subiecte legate de vânzarea medicamentelor.

Potrivit Laboratoarelor Antispam BitDefender, cele mai comune subiecte ale spam-urilor prin texte în perioada Ianuarie – August 2007 au fost:

1. medicamente (legate de îmbunataţirea activităţii sexuale) 42.5 %
2. medicamente (legate de pierderea în greutate) 13.8 %
3. ceasuri contrafăcute 9.1 %
4. contractarea unor ipoteci fictive 7.4 %
5. phishing 4.2 %
6. electronice 3.8 %
7. oferte de călătorie 3.6 %
8. acţiuni la bursă 3.6 %
9. software 2.5 %
10. posibilitatea achiziţionării unor false diplome 2.1 %
11. acordarea unor imprumuturi 1.5 %
12. întalniri 0.5 %
13. alte subiecte 5.4 %

La începutul anului 2007 au apărut noi tipuri de mesaje spam. Evoluţia acestora poate fi explicată de nevoia adaptarii metodelor spam, în încercarea de a păcăli filtrele solutiilor de securitate. De remarcat sunt spamurile ce conţin imagini găzduite pe servere externe, cele care oferă link-uri către un site care găzduieşte spam-ul propriu-zis în loc să conţină chiar ele imaginile, precum şi cele care utilizează cod HTML alterat.

Mesajele spam care conţin ataşamente, cum ar fi fişierele PDF au cunoscut o creştere semnificativă în prima jumătate a anului 2007. Acestea pot fi cu greu scanate (dezarhivate) de către majoritatea filtrelor antispam.

To Top