Stiri

Crește numărul de abonamente la telefonia mobilă

Telefon

Conform datelor statistice raportate, la 30 iunie 2014, numărul de abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 0,8%, până la 4 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Numărul total de utilizatori activi la telefonie mobilă a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai puțini decât la mijlocul anului 2013, în timp ce numărul de linii de telefonie fixă a scăzut cu 1,9%, până la 4,6 milioane.

Reducerea numărului de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă este cauzată de scăderea anuală cu 3,4% a utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, dar, în același timp, trebuie remarcat că numărul de utilizatori pe bază de abonament a înregistrat creșteri constante în ultimul an. În România, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe bază de abonament şi 12,9 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Scăderea numărului de utilizatori activi s-a reflectat în scăderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.

Deşi numărul total de utilizatori activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă este în continuă creștere. Astfel, traficul de voce în reţelele mobile realizat în primul semestru al anului 2014 a înregistrat o creştere anuală de 5,3%, până la 33,2 miliarde de minute, fiind observate creșteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind în cazul traficului către reţele internaţionale şi cu transmisie prin satelit (+62%) şi, respectiv, al traficului către alte rețele de telefonie mobilă (+28%), în timp ce traficul în reţelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul către reţele publice fixe a înregistrat o creștere de 2,1%.

Telefon

To Top