Stiri

Cuprul ar putea fi inlocuit cu aluminiul

Conductorii din cupru ar putea fi înlocuiți cu unii din aluminiu din cauza costurilor mari. Cuprul se tranzacționează pe piețele internaționale la prețul de 10.000 de dolari tona, devenind unul dintre cele mai scumpe metale indispensabile omenirii. Conductorii din interiorul automobilelor ar putea fi primii vizați de acestă schimbare.
Pentru a înlătura problemele de coroziune care apar la îmbinările dintre cupru și aluminiu Universitatea Tehnică din Munchen (TUM) și BMW caută soluții pentru aducerea aluminiul în componența automobilelor electrice. Conectorii LEIKO utilizează o foaie de metal și un arc pentru a menține stabilă legătura dintre cele două materiale.

Profesorul Udo Lindemann spune că până în anul 2020 majoritatea sistemelor electrice din automobilele electrice care lucrează la tensiuni ridicate vor fi construite din aluminiu pentru reducerea costurilor dar și a greutății. Soluția nu se aplică la sistemele electronice datorită cantităților mult prea mici de cupru care intră în componența lor.
Așadar dacă aveți pe acasă cupru nu îl aruncați la gunoi, un singur kilogram se vinde la centrele de colectare cu 25 de lei.

To Top