Stiri

Energia care ne salveaza

Aşa cum probabil ştii PCNews îţi oferă şansa de a beneficia de >reclamă gratuită pe acest site. Tot ce trebuie să faci este să ne trimiţi pe email (office@pcnews.ro) un articol pe o temă de interes general (de preferat să aibă legătură cu domeniul IT&C) şi noi îţi oferim spaţiu pentru un banner 468×60 în pagina articolului scris de tine!

Primul care s-a încumetat a fost Alexandru G. care ne-a trimis un articol pe tema surselor portabile alternative.

Era tehnologiei informationale este in plina expansiune. Telefoanele mobile, PDA-urile, GPS-urile, notebook-urile, iPod-urile, camerele digitale au devenit apanajul omului modern. Utilitatea unora dintre ele este indiscutabila, iar in unele conditii de importanta primordiala!

V-ati gandit vreodata cum este sa ramai blocat undeva in munti sau sa te ratacesti prin padure? Sau poate va place sa explorati locuri mai putin populate sau sa iesiti in largul marii si sa nu aveti pe nimeni pe aproape? Nu va faceti probleme,ca doar traim intr-o lume moderna şi un apel de pe telefonul mobil ne poate fi salvarea!

Dar daca s-a consumat BATERIA cand lumea iti este mai draga? Ce ne facem?
Rezolvarea exista! In asemenea cazuri, o sursa de energie este obligatorie. De altfel,o sursa de energie portabila pentru device-urile noastre este conditia eficientei pentru mobilitate totala.

In cele din urma vom incerca sa facem o descriere a surselor portabile alternative de energie externa.

Asa dar, generator portabil de energie. Acestea sunt incarcatoare portabile capabile sa transmita energia generata altui dispozitiv. In calitate de exemplu poate fi luat Mobion, realizat de specialistii companiei MTI Micro. Acest dispozitiv exista doar ca prototip, dar se pare ca-l asteapta un viitor luminos si poate alimenta cele mai diverse tipuri de aparate.

Energia electrica in Mobion este produsa de elementele generatoare care folosesc ca si combustibil- metanolul. Astfel, din alcool etilic obtinem energie electrica. Dimensiunile si greutatea unui asemenea dispozitiv sunt mici, comparabil cu un portmoneu.

Mobion poza

Atata timp cat Mobion inca nu este in vanzare, putem sa ne folosim de o baterie acumulatoare standard, care poate fi incarcata acasa de la priza si o putem lua cu noi, dar nu si la temperaturi joase. La frig o asemenea baterie se descarca repede.

Sa incarcam, practic, orice device in calatorii putem cu PowerAid, dispozitiv ce reprezinta un acumulator obisnuit cu un set de conectoare pentru diferite gadgeturi. Tensiunea de iesire poate fi de 16V si 19V, iar timpul de incarcate-aproximativ 6 ore. Desigur, dimensiunile lui PowerAir sunt mici si cantareste 225gr. Ca si celelalte baterii, nu se recomanda a fi utilizate la temperaturi joase.

PowerAid poza

Urmatorul tip de dispozitiv va necesita de la utilizator ceva efort si anume va fi nevoie de rotit ceva.
Compania Motorola inca in 2001 a scos in vanzare un dispozitiv-dinam cu actionare manuala, prevazut pentru telefoane mobile. Daca cineva se afla in padure, la munte sau intr-un loc nepopulat, putea sa incarce telefonul mobil cu ajutorul acestui dispozitiv.

Pentru a vorbi 3-5 minute era de ajuns sa roteasca manerul timp de 1 minut. Manerul-minune, care avea dimensiuni comparabile cu telefoanele de atunci s-au epuizat intr-un timp foarte scurt.

Inovatie pentru celular poza

Aceeasi companie Motorola in toamna anului 2007 a raspandit zvonul in toata lumea despre realizarea unui prototip de telefon mobil,care nu are nevoie de dispozitive de incarcare.
Modelul experimental Motorola PVOT are un design particular si reprezinta in esenta un mecanism-dinam. Cele doua parti componente ale aparatului se pot roti una fata de alta. Anume acest lucru trebuie facut pentru a incarca telefonul. Douazeci si cinci de rotatii – si telefonul lucreaza timp de 1 minut.

Motorola PVOT poza

La sfarsit vom vorbi de dispozitive care nu necesita interventia umana pentru a fi incarcate. Este vorba de cea mai ieftina energie – energia solara.

Soarele radiaza cantitati imense de energie si atunci ar fi pacat sa nu le folosim.
Desigur, bateriile solare exista demult, dar sa fie oferite utilizatorului obisnuit s-a reusit decurand. In orice conditii de lumina o asemenea baterie se incarca singura, iar apoi energia poate fi utilizata pentru incarcarea dispozitivelor detinute. Se poate spune, ca din tipurile enumerate, acest tip promite cel mai mult.

Baterie cu panou solar poza

La momentul actual se pot gasi in comert asemenea baterii cu diferite tensiuni si curenti de iesire, si in acelas timp capacitati mari, care pot alimenta o gama vasta de device-uri. Astfel, cu o singura baterie de capacitate mare se poate incarca: telefonul mobil, camera digitala, GPS-ul, notebook-ul, PDA-ul… Dimensiunile sunt din ce in ce mai mici, ca si greutatile lor de altfel, si nu mai reprezinta o povara in plus pentru cei dornici de a avea o mobilitate totala.

To Top