Stiri

Pensionarii Bosch pot lucra în companie chiar dacă încasează pensia

Tablet PC Bosch pentru diagnoza auto
Tablet PC Bosch pentru diagnoza auto

Bosch are o politică constructivă prin care își propune să păstreze oamenii ajunși la vârsta de pensionare. În 2013, experții seniori au lucrat aproximativ 50.000 de zile, de aproximativ două ori mai mult decât în urmă cu cinci ani.

Specialiștii Bosch care includ tehnicieni, ingineri, contabili de gestiune, experți în logistică au fost la mare căutare. Acum 15 ani, grupul Bosch a înființat Bosch Management Support GmbH (BMS), o filială care oferă servicii ale foștilor angajați pentru munca în cadrul anumitor proiecte, precum și sarcini de consultanță de durată limitată. Scopul a fost de a păstra deceniile de expertiză Bosch, în același timp transferând informațiile către asociații mai tineri.

Furnizorul global de tehnologie și servicii numără în prezent 1.600 de pensionari în grupul său de experți. De-a lungul carierei lor în cadrul Bosch, aceștia au dobândit, în total, echivalentul a peste 40.000 de ani de know-how. În 1999, conceptul de expert senior a fost singurul de acest gen din Germania, iar de atunci a servit drept model pentru multe alte companii și organizații.

Tablet PC Bosch pentru diagnoza auto

Tablet PC Bosch pentru diagnoza auto

Experții seniori sunt chemați în cazurile în care este necesară consilierea profesională pe termen scurt. De exemplu, poate fi nevoie de ajutor pentru a deschide o nouă linie de producție în altă țară sau pentru desfășurarea de activități de asigurare a calității la o fabrică.

„Faptul că experiența mea de viață și expertiza profesională sunt prețuite reprezintă o mare sursă de motivație”, spune Siegmund Kaiser, un expert senior în domeniul hidraulic în vârstă de 67 de ani. „Mi se pare interesant să rezolv provocările tehnice și sunt mulțumit că sunt la curent cu evoluțiile tehnice”, a continuat acesta. Experții Bosch lucrează la proiecte de durată limitată și primesc un onorariu care se bazează pe salariile lor din trecut. Ei lucrează într-o serie diversă de domenii, inclusiv dezvoltare, producție, achiziții, finanțe, marketing și vânzări.

„Pot aplica expertiza mea în mod direct și colegii mă acceptă ca pe un coleg și un egal”, spune Ursula Glatz,în vârstă de 65 de ani, care a lucrat recent ca expert senior de management al calității. „Dacă nu mă interesează conținutul unui proiect, pot să refuz o cerere. La urma urmelor, vreau să am rezultate convingătoare. Nu caut o modalitate de a-mi umple timpul liber”, a continuat ea.

Conceptul de expert senior reflectă strategia globală axată pe diversitate a grupului Bosch.

„Echipele formate din persoane de vârste mixte sunt de multe ori mai bine pregătite pentru a răspunde nevoilor clienților”, afirmă dr. Georg Hanen, director în cadrul Bosch Management Support GmbH. „Mulți experți seniori au peste 40 de ani de experiență în Bosch. Din acest motiv, cererea pentru serviciile lor este în creștere și în alte țări. Pe lângă birourile sale din Germania, Bosch Management Support este prezent în Denham – Marea Britanie; Broadview – SUA; Saitama – Japonia și Campinas – Brazilia. BMS a deschis recent un birou și în Bangalore. Hanen prezice că modelul expert senior va avea un viitor de succes. „Astăzi, fiecare al doilea expert senior este dorit pentru un proiect de follow-up, iar numărul continuă să crească.”

To Top