Stiri

Vodafone România a testat cu succes primul „Open IP router”

În premieră națională, Vodafone România a testat cu succes primul Open IP Router pentru site-urile de comunicații mobile dezvoltat în cadrul Telecom Infra Project (TIP).

Proiectul din România, precum și cel realizat recent de Vodacom în Africa de Sud, demonstrează posibilitatea de a utiliza un Open IP Router care să deservească traficul 2G, 3G, 4G și 5G generat de un site de comunicații mobile și de a-l integra ușor în rețeaua mobilă actuală a Vodafone folosind procesele actuale.

Partea hardware pentru acest Open IP Router – cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Disaggregated Cell Site Gateway (DCSG) – a fost pusă la dispoziție de Edgecore Networks, în timp ce partea software a fost oferită de ADVA. Acest Disaggregated Cell Site Gateway a fost instalat în șapte site-uri din rețeaua de comunicații mobile a Vodafone România conectate în topologii de tip „inel” sau „stea”. Înainte de a introduce acest DCSG în rețeaua Vodafone România, soluția a fost validată în vara lui 2020 într-un mediu de laborator care a replicat rețeaua de producție a Vodafone România. Capabilitățile principale ale acestui router presupun transportul traficului 2G, 3G, 4G și 5G și funcționalități de rutare IP, frecvență și sincronizare în timp pentru tehnologiile 4G+ și 5G.

Soluția pentru Disaggregated Cell Site Gateway a fost dezvoltată ca un efort comun al comunității operatorilor în cadrul TIP Open Optical & Packet Transport (OOPT) Project Group. Acesta este unul dintre primele proiecte care introduce conceptul de Open Networks și în zona de transport a rețelelor de comunicații mobile, fiind bazat pe standarde și pe decuplarea părții de hardware de partea de software.

To Top