Stiri

Imprimantă pentru băuturi

Cana One
Cana One

Compoziția băuturilor a început să se schimbe odată cu primele descoperiri din domeniul chimiei alimentare. Dacă în decursul istoriei o băutură era rezultatul unor procese naturale sau amestecării unor ingrediente naturale, astăzi, băuturile sunt potențate prin adăugarea unor substanțe chimice de sinteză. Sucul de fructe, vinul, sau chiar ketchupul nu mai au legătură cu fructele și legumele din care erau obținute inițial.

Progresele în domeniul chimiei alimentare și automatizările tot mai complexe creează premisele construirii unor automate de preparare complexă a băuturilor, denumite imprimante moleculare pentru băuturi.

Compania Cana a dezvăluit ceea ce numește prima „imprimantă moleculară de băuturi” de pe planetă. Cu ajutorul unor cartușe de arome sintetice, aparatul poate amesteca mii de băuturi diferite, inclusiv sucuri, băuturi răcoritoare, cafea cu gheaţă, băuturi energizante, vin și cocktail-uri.

Aparatul Cana One este conceput pentru a sta pe blatul din bucătărie. Utilizatorul va putea selecta o băutură dintr-o gamă largă de tipuri și mărci de băuturi folosind un ecran tactil. Se va putea personaliza nivelurile de alcool, cofeină și zahăr (băuturile alcoolice și cu cofeină pot fi blocate cu un cod PIN). Cana a colaborat cu mărci de băuturi din întreaga lume și și-a creat propriile preparate.

O echipă de oameni de știință a petrecut trei ani studiind băuturile populare la nivel molecular, spune Cana. Cercetătorii au izolat compușii chimici din spatele gustului și aromei și i-au folosit pentru a crea un set de ingrediente care pot oferi o mare varietate de băuturi. Sistemul folosește o „tehnologie nouă de distribuire a lichidelor microfluidice” pentru a amesteca băuturile. Cana spune că cel puțin 90 la sută din ceea ce bem este apă cu arome, zahăr și alcool adăugat.

Compania susține că aparatul Cana One poate reduce deșeurile și emisiile asociate, ajutând oamenii să evite băuturile îmbuteliate și conservate. Cana mai spune că poate reduce risipa de apă necesară pentru a cultiva ingrediente pentru lucruri precum sucul de portocale și vinul.

Compania va înlocui automat cartuşele de ingrediente după cum este necesar, fără costuri. Utilizatorul va plăti pentru preparate. Fiecare va costa între 29 de cenți și 3 dolari, deși Cana susține că prețul mediu va fi mai mic decât cel al băuturilor. Sistemul necesită, de asemenea, cartușe de zahăr și băuturi spirtoase și un cilindru de dioxid de carbon.

Cana One va costa 499 de dolari pentru primele 10.000 de comenzi. După această campanie prețul va crește la 799 de dolari. Compania se așteaptă să înceapă livrarea aparatelor la începutul anului 2023.

To Top